lauantai 17. elokuuta 2013

Perennapenkin laajennusta

    Mielessäni on ollut alkukesästä saakka oman pihan ns. pääkukkapenkin laajentaminen. Tänään pitkän haaveilun jälkeen oli sopiva päivä aloittaa työ käytännössä, kun aikaa oli ja sääkin juuri sopiva. Eilen illalla jo aloitin pohjatyöt kaivamalla nurmikon pois tulevan kukkapenkin pinnasta, tällöin alta paljastui ihana paksu multakerros, johon ei tarvinnut lisätä kuin vähän hienoa hiekkaa ja pari säkkiä ostomultaa :)

      VINKKI:   Parhaan peruspuutarhamullan tunnistat siitä, että se kädessä kosteana puristettaessa jää muotoonsa, mutta on myös pehmeän murenevaa, eikä siis liian savista. Joillain kasveilla on lisäksi erityistoiveita mm. hiekan, turpeen, maan happamuuden tai muun suhteen. Liian savista maata voit parantaa hiekalla, turpeella ja kompostimullalla. 


    Hommaa oli pihapuutarhurien kesken mietitty jonkin verran ja hieman paperillekin kirjattu suunnitelmaa. Enimmäkseen vedettiin ihan lonkalta kuten yleensä, mikä hankituista taimista sopisi mihinkin. Pihamme istutuksissa ei olla niin ryppyotsaisia väriyhdistelmien tai muun kanssa, saa olla luonnollista. Vielä jäi vähän tilaa tulevillekin hankinnoille, joita ei vaan voi syksyn alennushulinoissa välttää...

    Ajatuksena oli siis yhdistää isoa kiveä ympäröivää pientä istutusaluetta muuhun kukkapenkkiin. Väliin jätettiin kuitenkin mm. lasten leikkejä ajatellen kapea kulkuväylä, johon voi inspiraation iskiessä askarrella pari raparperilaattaa koristeeksi. Kukkapenkit rajataan luonnonkivillä, jotka upotetaan nurmikon tasoon, joten niiden päältä pystyy ajamaan ruohonleikkurilla. Luonnonkivet vielä saumataan kevyesti kuivabetonilla ettei multa valu kivien väleihin.


    Pihassamme kukkapenkit tuppaavat pikkuhiljaa laajenemaan... ja taas vähän lisää... sitä mukaa kun uusia houkutuksia taimikaupoilta löytyy. Kasveja on tullut hankittua yhteistuumin ja omin nokkineen. Alennusmyyntejä kolutaan tietysti mielellään näin loppukesästä! Itse löysin edullisesti Pionien kodin pioneja Kinnarin tilalta, valitsin tuttuja punakukkaisia lajikkeita (Dr. Alexander Fleming, Karl Rosenfeld ja mikä se kolmas tuttu lajike olikaan... ;) ) ja näiden lisäksi löysin Multasormesta  upeaa hurmesilkkiheinää, hehkeän punaisen syysleimun 'Aida'-lajiketta ja reunaan matalampaa vaaleanpunaista syysleimua 'Junior Dance'. Muualta haalittuja istutettavia olivat mm. japaninruusukvitteni, arovuokot ja rönsyleimut.

    Kuten kahdesta alla olevassa kuvasta (heinäkuun puoliväli) näkee, aiemmin tässä kohdassa ovat ihastuttaneet erilaiset syysleimut, suopayrtti, malva (ilmeisesti harmaamalvikki), mäntyä vasten kärhöt ja köynnösruusu, ison kiven vieressä myös viiruhelpi, oranssi kesäkullero ja keltasävyinen hohtosädekukka. Jotenkin siinä kesäkuun lopulla on ollut aika vähän kukintaa. Ja siitä se ajatus sitten lähti :)



~~~


    Erinäisiä kuvia kyseisen kukkapenkin vaiheista muutamien viime vuosien varrella:
Osa kuvista on varmasti nähty blogissa aiemminkin... 

Kukkapenkki ja iso kivi (vasemmalla) alkuperäisessä muodossaan, toukokuussa 2010  
...
Toukokuun 2012 värejä alla

... ja alla pari kuvaa, toukokuu 2013. 



~~~
Lopuksi vielä tämä ennen - jälkeen...  
vaikka loppuviimeistelyt on vielä kesken :) 




    Kunhan tuo sade nyt pyyhkäisee ohi, pääsen paremmin ihailemaan hienoa uutta aluetta ja viimeistelemään reunakiviä. Ja suunnittelemaan seuraavaa projektia, tietenkin... 

Ei kommentteja: