maanantai 30. heinäkuuta 2012

Timonpuisto, pihaprojekti 2009 - 2011

VERTAILUA   ENNEN  -  JÄLKEEN: 

ENNEN: pihan istutukset olivat huonossa kunnossa 
eikä kunnon oleskelupaikkaa ollut. 

JÄLKEEN: istutuksia lisättiin ja rakennettiin 
selkeä paikka pöytäryhmälle ja pihakeinulle 


 JÄLKEEN: pihan vehreää yleisilmettä ja istutuksia 
heinäkuussa 2011 
~~~~ 

 ENNEN: piha kaipasi väriä ja monipuolisuutta, jyrkkä nurmiluiska 
oli myös vaikeahoitoinen (2009)

JÄLKEEN: rinne muutettiin nurmikosta kukkivaksi monilajiseksi 
perennaniityksi, jossa riittää katsottavaa läpi kesän (2012)

~~~~

ENNEN: huonokuntoinen nurmikko ei hivellyt asukkaiden silmiä. 


JÄLKEEN: luiskan tilalle rakennutettiin luonnonkivistä tukeva 
muuri, jonka päälle saatiin oivalliset olosuhteet istutuksille 

~~~~





ENNEN: piha oli karu ja avoin, eikä tarjonnut suojaa asukkaille, 
jotka halusivat viettää aikaa ulkona yhdessä

Välivaihe, syksy 2011: kasvit ovat juurtuneet paikoilleen, 
mutta pieniä muutoksia edelleen keksitään. 
Luonnonkivireunuksia lisätään antamaan ryhtiä istutusalueille. 

JÄLKEEN: istutusalueiden kukinta alkaa toukokuussa ja jatkuu 
erilaisten kasvien vuorotteluna syksyyn asti 

~~~~

  OMIA  SUOSIKKEJANI   PIHALLA   (kuvattu vuosien varrella):   

(kevään väripisteitä) 
(entiseen hiekkalaatikkoon perustettu pieni yrttimaa) 
(pihan alkuperäiskasveja: idänunikko)
(jättilaukkaa ja kuunliljaa) 
(uusi ihastuksemme, rhodot) 
(metsäiset kotkansiivet narsissit seuranaan)


~~~~






KERTOMUSTA  PIHAN  VAIHEISTA  PROJEKTIN EDETESSÄ...   

      Olen pidemmän aikaa halunnut tehdä yhteenvedon kotipihamme muodonmuutoksesta, joka alkoi putkiremontin valmistumista seuraavana kesänä 2009. Lähtökohtana oli peruskerrostaloyhtiön piha suoraan 1960-luvulta. Ainoat säännölliset hoitotoimenpiteet pihassa olivat viime vuosina olleet nurmen leikkuu sekä talviset lumityöt ja hiekoitus. Päätimme järjestää pihan suunnittelun yhteydessä keskustelutilaisuuksia asukkaiden kesken, jotta kuultaisiin mahdollisimman paljon pihan käyttäjäkunnan toiveita korjausten suhteen.

    Kävi ilmi, että asukkaat eivät olleet tyytyväisiä olemassaolevien istutusalueiden kuntoon, ja putkiremontin aiheuttamat myllerrykset pihassa eivät ainakaan olleet parantaneet pihan viihtyisyyttä. Oltiin yhtä mieltä siitä, että tarvetta suunnitteluun ja uudistusprojektiin oli, joten lähdettiin omin talkoovoimin liikkeelle. Pihasta puuttui kokonaan siisti yhteinen oleskelupaikka ja leikkipaikat olivat huomaamatta päässeet täysin purettavaan kuntoon. Myös pihavalaistukseen tarvittiin parannuksia jo ihan turvallisuudenkin vuoksi. 

  - Lyhyesti sanoen piha ei ollut nykyiselle asukaskunnalle toimiva. 

     Pihasuunnitelma oli tyypiltään selkeä yleissuunnitelma kattaen koko piha-alueen kolmen kerrostalon ympärillä. Suunnitelmassa mietittiin uuden oleskelupaikan sijainti ja muoto, sekä käytettävät materiaalit. Leikkipaikka tiivistettiin aiemman kahden erillisen leikkipaikan sijasta yhdelle paikalle, koska taloyhtiössä on lapsia nykyään vain muutamia. Istutusten osalta päädyttiin ensiksi täydentämään ja uudistamaan olemassaolevaa, poistamaan kokonaan joitakin hoitamattomina ränsistyneitä istutuksia sekä lisäämään joihinkin kohtiin ihan uusia istutuksia. Valaisintyypiksi valittiin matala pylväsvalaisin, minkä lisäksi asennettiin muutamia korkeita pylväsvalaisimia sekä joka talon sisäänkäyntiin uudet, tyyliin sopivat seinävalaisimet. 

     Tältä pohjalta lähdimme toteutustyöhön. 

      Yksi osa pohjatyöstä olisi vanhan kasvillisuuden karsiminen. Tonttihan rajautuu lähes joka sivulta luonnonmetsään, joka on kaupungin hoidettavaa puistoa. Käytännössä metsänhoito oli kuitenkin unohtunut, lukuunottamatta vaarallisimpien lahojen puiden kaatamista alueen asukkaiden tekemien ilmoitusten perusteella. Myös piha-alueella kasvaa paljon puita, joista osa oli huonommassa kunnossa tai varjostivat liikaa. Tontti on kaupungin vuokratontti, joten  selvitimme  asiaa  ja  saimme kaupungin kautta ammattilaiset kaatamaan haluamamme puut pois. Myös puistometsistä raivattiin paljon kuollutta ja kuivaa puustoa pois. Merkitsimme ne puut, jotka halusimme säästettävän. Näin piha avartui huomattavasti ja metsässä aiemmin runsaasti kukkineet sini- ja valkovuokot ovat saaneet uudelleen jalansijaa muun kasvillisuuden väistyessä.

    Osittain päällekkäin puuston raivauksen kanssa alkoivat konetyöt, johon tilasimme pienellä kaivurilla työskentelevän urakoitsijan avuksi.  Koneella tehtiin perustukset  tuleville laatoituksille, kaivettiin puiden ja pensaiden kantoja pois, pohjustettiin istutusalueita uudella puutarhamullalla ja kone myös nopeutti sähkökaapelien vetämistä uusille valaisimille. Taloyhtiöstä löytyy ahkera sähkömies, mikä helpotti tehtävää.

    Tasoitimme talkoovoimin  istutusalueiden  pohjat  ja siivosimme konetyön jäljet pihalta, minkä jälkeen päästiin istutustöihin. Istutussuunnitelma  oli  hyvin suuntaa-antava eli  lopulliset päätökset tehtiin asukkaiden kesken yhteistyössä, yksi alue  kerrallaan. Aluksi  tilasimme suunnitelman  perusteella muutamia  kymmeniä pensaantaimia  istutusten rungoksi  suoraan taimistolta pihaan kuljetettuna  ja samalla otettiin  isoja  puuntaimia. Näiden istutuksen jälkeen suunnitelma alkoi jo käydä toteen ja asukkaat pystyivät itse enemmän osallistumaan kasvien valintaan ja hankintaan. Suuri osa myöhemmin istutetuista pensaista ja perennoista on ollut asukkaiden lahjoittamia, ostettuja tai ehkä naapurilta tai kesäkodin pihasta saatuja taimia. Kasvien mukana seuraa yleensä jokin tarina, joten keskustelunaiheet eivät lopu kesken. Silloin tällöin taloyhtiö päättää hankkia jotakin uutta erikoisempaa kokeiltavaksi, esimerkiksi alppiruusuja halutaan vielä istuttaa lisää. 

     Piha on ajan kuluessa vähitellen saavuttanut nykyisen muotonsa ja on päivä päivältä helppohoitoisempi. Toki puuhailemme siellä edelleen, uusien istutuskokeilujen lisäksi joskus siirretään kasveja ehkä suotuisampaan paikkaan ja onpa joitakin nopeakasvuisimpia kasveja jo ehditty jakaakin. Kesäkukkia on kylvetty ja ruukkuistutuksia tehty. Usein uudet ideat syntyvät ex temporee pihaa yhdessä ihaillessa. Yksissä tuumin kehitämme pihaa jatkuvasti, mutta kiirettä ei pidetä, kyseessä ei ole työleiri. Hoitotoimenpiteiksi ovat riittäneet keväinen perennojen leikkuu, lannoitus, kuorikkeen lisääminen ja kitkentä. Alussa kastelu oli tärkeää. Alkuaikoina myös kitkettävää oli enemmän, jolloin järjestettiin talkoita työn nopeuttamiseksi. Nyt rikkakasvit ovat jääneet alakynteen eikä varsinaista kitkettävää erityisemmin ole, kun ohikulkiessa joskus nyppäisee esille nousseet rikat pois. 

     Vehreä, puutarhamainen piha-alue on melko harvinaista herkkua nykyajan kerrostalolähiöissä, joten olemme saaneet runsaasti kehuja ulkopuolisiltakin. Pihamme käyttöaste on noussut huimasti, kaikki saavat vapaasti nauttia ja oleilla, ihmisillä on aikaa pysähtyä juttelemaan ohikulkiessa. Kävipä jopa paikallisen sanomalehden toimittaja tekemässä pihallamme haastattelua projektiimme liittyen. Asukkaat kokoontuivat päiväkahville jutustelemaan pihan ja taloyhtiön kehityksestä kuvaajan tallentaessa kukkaloistoa filmille. 

         - Nykyään  asukkaat  arvostavat  pihan nykytilaa  ja  haluavat  esitellä  sitä ystävilleenkin. 

      Monet uskovat, että miellyttävä ulkotila vaikuttaa myös heidän asuntonsa arvoon myönteisesti. Keskusteluissa tulee kerta toisensa jälkeen esille sama asia: olisi mukavaa, että myös kerrostalojen pihoihin alettaisiin enemmän kiinnittää huomiota ja asukkaat alkaisivat vaatia parannuksia. Oli kyse sitten kerros-, rivi- tai omakotitalosta, pihan tulisi aina edustaa siellä asuvien ihmisten tyyliä sekä täyttää heidän toiveensa ja tarpeensa. Harmillisen usein ulkotila jää lähes käyttämättä huonon suunnittelun vuoksi.