lauantai 12. lokakuuta 2013

Syksyn sipulihuumaa.

     Huh heijaa! Taas on saatu istutettua kilokaupalla sipuleita sulostuttamaan ensi kevättä, niin kotipihaan kuin muutamalle asiakkaallekin. Oikeastaan sen kummempia syysprojekteja en ole päivätyön lisäksi viitsinyt ottaa, sillä nämä loppuvuoden pimenevät päivät vievät muutenkin voimia... 
     -   Alkukeväälle ottaisin kuitenkin mielellään jo varauksia, 
             jos kiinnostusta on! 
    Tässä ylempänä muokattu kuva eräästä istutusalueesta kotipihassamme. Kuvassa on itseasiassa kaksi kuvaa samasta penkistä, kuvattuna eri suunnista. Lisäsin kuvan päälle tuollaisia pikkukuvia istuttamistamme sipulilajikkeista (kuvat lainattu netistä). Alempi kuva on samasta kukkapenkistä tämän vuoden keväällä. Kuten aiemmassa kirjoituksessa oli puhe, pyrimme täydentämään aiempia kevätkukkia käyttämällä uusissa kukissa kontrastia antavia värejä tai lähivärejä. Myös kukinta-ajoista oli puhetta aiemmin, kuinka kukinnasta saa nauttia pidempään yhtäjaksoisesti!

Tähän istutukseen yhdistettiin oranssin ja keltaisen värin ja aikaisten kukkijoiden seuraksi:
     - narsissi Orangery, loistava vaalea oranssi-keltainen sävy  
     - tulppaani Brown Sugar, poltettu tumma oranssi
     - tulppaani Synaeda Orange, kirkas oranssi liljakukkainen, siis myöhäisempi lajike  

sekä hieman kontrastia antamaan taustalle: 
     - tulppaanisekoituksia Triumph-lajeja, siis keskiaikaista, lilaa ja keltaista lajiketta 

En tiedä, joku tuossa oranssissa vaan vetää puoleensa..! 


... ehkä se on se aurinko ja lämpö, kesän kaipuu?
(naapurin puutarhurin kylvämät kehäkukat jaksavat hehkua) 


   Tänä syksynä ollaan saatu nauttia huikean kauniista, kirkkaista ja kuulaista syyspäivistä. Toki on ollut niitä kolean utuisia ja sateisia päiviä ihan tarpeeksi. Hieno ruska on harvinaista herkkua ja nyt sitä on saanut ihastella :) Kesän loppumiseen suhtautuu aina jotenkin haikeasti, mutta kyllä syksyssä on ne omat ihanat puolensa... ei ole liian kuuma, saa pukea jo kunnolla päälle, ja tietysti istutustöihin ei voisi olla parempaa aikaa.


Ruusuangervo 'Froebelii' melkeinpä kauneimmillaan nyt! 
Tässä kauniisti liitossa tavallisen kuunliljan ja syysasterin kanssa.Voimakasta punaa ja ruskan sävyjä. 
Verikurjenpolvi taustanaan tarhapiiskuNämä kuunliljat, niin mahtavasti vierekkäin komeamaksaruohon 'Herbstfreude' kanssa. Tykkään jättää suurimman osan perennoista leikkaamatta alas syksyllä, saavat maatua talven ajan paikoillaan ja sitten keväällä kukkapenkit on helppo siistiä ennenkuin kevätkukat aloittavat kauden :) 

 

Vielä olisi muutama pieni sipulipussukka odottamassa istuttajaa, ehtisinköhän vielä tässä illansuussa..? 

1 kommentti:

Hallatar kirjoitti...

Ah, kukkasipulien istuttaminen on ihanaa ja varsinkin se kevään odotus...


Meillä vaan pihassa käy tekemässä edelleen tuhojaan se ilkeä fasaani joka syö keskustan tulppaanien ja krookusten sipuleista... =(

Siksi kesällä kaivoin kaikki tulpuksen ja krookusten jne sipulit ylös kuivumaan ja istutin sitten syyskuussa ne ihan uuteen penkkiin jonka reunustin verkolla. Pidän peukkuja ettei fasaaniherra keksi miten se pääsisi verkosta sipulien kimppuun, ja toivon että maa pakastuu pian niin ovat sipulit turvassa. Keväällä se jälleen saapuu tuo angry bird pihaamme ja ihan selvästi se haistaa ne sipulit ja tuhoaa ne.

En tykkää siis yhtään fasaaneista.
Kevään kukkaloistosta tykkään, hirmuisesti!


Jaksuja siulle ja iloista syksyä. =)