lauantai 31. elokuuta 2013

Syksyn suunnitelmia

    Päivätöiden ohessa on aina piristävää miettiä kotipihan kuulumisia. Taas yksi kesä on loppumassa, syksyinen arki on alkanut ja pihatyöt jäävät vähemmälle talven ajaksi. Syyslannoitukset on tehty pari viikkoa sitten ja säätiedotuksessa on varoiteltu jo hallaöistä. Toki syyskuussa ehtii vielä istuttamaan paljon; pensaita, perennoja ja tietenkin kannattaa laittaa kevääksi uusia sipulikukkia!    Viime syksynähän istutimme kotipihassa kilokaupalla tulppaaneja mm. isoon kukkapenkkiin pihlajan alle, mutta tietysti lisäistutukset houkuttelevat. Haluamme täydentää istutusten päävärejä sekä pidentää kukinta-aikaa, joten hankintalistalla on erikoisemman sävyiset tai muotoiset sipulikukat. Kauniita ja edullisia aikaisia lajikkeita ovat olleet ainakin kirkkaanpunainen 'Toronto' ja 'Red Ridinghood' sekä huikean oranssi 'Orange Emperor'. Näitä tai samantyylisiä ainakin haluan muutamaksi väripisteeksi lisää!


 

    Jotta tulppaanien kevätkukinta jatkuu mahdollisimman pitkään, kannattaa panostaa eriaikaisiin lajeihin. Tulppaanit voidaan karkeasti jakaa kolmeen ryhmään kukinta-aikansa perusteella. Aikaisten lajikkeiden (mm. kasvitieteelliset Kaufmanniana-, Fosteriana- ja Greigiitulppaanit) jälkeen aloittavat väriloistonsa keskiaikaiset lajikkeet, kuten Darwin ja Triumph-tulppaanit. Näistäkin löytyy useita kestäviä ja vuodesta toiseen kukkivia lajikkeita. Suurin osa pihlajamme alla olevista puna-keltaisista lajikkeista on näistä keskiaikaisista ryhmistä, joten ryhmää voisi täydentää aikaisilla ja myöhäisillä lajeilla

    Viimeisenä kukkaan puhkeaviin myöhäisiin lajikkeisiin lukeutuu useita kerrottukukkaisia, ripsureunaisia, papukaija- ja liljakukkaisia, ym erikoisempiakin tulppaaneja. Näitä myöhäisiä lajeja ei siis meidän pihassa vielä juurikaan ole, ainoastaan vaaleanpunaiset kerrotut 'Angelique' ja 'Upstar'. Myöhäiset erikoisemmat tulppaanit kuuluvat erityisesti tämän syksyn hankintalistalleni, värivalikoima voisi olla esimerkiksi liilaa ja keltaoranssia muutamassa rykelmässä. Katsotaan mitä pihamme puutarha-aktivistit ostoskoppaansa löytävät ja miten ostokset yhdistellään! 

    Narsisseja ei myöskään saa unohtaa. Ne ovat myös kauniita ja kukkivat pitkään, eivätkä ole kasvupaikkansa suhteen yhtä vaativia kuin jotkin tulppaanit. Lisäksi ne eivät yleensä taannu, vaan kasvavat vuodesta toiseen samassa paikassa leviten jopa laajemmalle. Narsissit eivät kuulu myyrien ruokalistalle, kuten tulppaanit tai krookukset saattavat kuulua. Lajikkeita on todella paljon, joten valinnanvaraa on joka makuun. Näitäkin haluan ehdottomasti pihalle lisää, mutta ihan perinteiset lajikkeet riittäisivät isona ryhmänä, en kaipaa mitään sen erikoisempia uutuuksia :) 

   Sipulivalikoimat alkavat pikkuhiljaa olla parhaimmillaan kaupoissa, joten tutkittavaa riittää taas vähäksi aikaa. Monet tykkäävät tilata sipulit suoraan netistä, mutta itse olen tottunut hyödyntämään puutarhamyymälöiden valikoimia ja myös loppusyksyn huikeita alennuksia marketeissa. 

    Värikästä syksyn alkua! 

Ei kommentteja: